• Activiteiten Waadhoeke

  Wat een dilemma! Enerzijds willen we meewerken aan het tegengaan van sociaal contact om besmettingen te voorkomen en anderzijds wordt juist op ons een beroep gedaan om eenzaamheid te voorkomen, vrijwilligers te faciliteren om elkaar te helpen, etc. Een rol vol dilemma’s waarin we iedere keer opnieuw keuzes moeten maken. Als het kan kiezen we er voor om de activiteiten door te laten gaan, als het veilig kan en als de medewerker, vrijwilliger en deelnemers zich er ook goed en veilig bij voelen. Medewerkers werken daarnaast zoveel mogelijk thuis. Online activiteiten pakken we weer op en we gaan de mensen weer via de telefoon benaderen. 
  Het gebouw aan de Godsacker 35 in Franeker blijft toegankelijk voor bezoek maar alleen met mondkapje. 
  Voor de komende twee weken (tm 30 oktober) willen we u laten weten wat wel en niet door gaat, daarna komen we met een nieuwe update.

  Mantelzorg
  Voor de mantelzorg activiteiten is gekozen om deze voor de maand oktober te annuleren.
  Wel gaan wij verder met het bellen van de mantelzorgers in ons bestand.
  De voorbereidingen voor de Week van de Mantelzorg gaan door, waar nodig aangepast.

  Jongerenwerk
  Ambulant straatwerk en jongerenwerk op school gaat gewoon door.
  De nieuwe groep MDT gaat van start in oktober.
  Jeugdhonken onder de 18 jaar gaan zoveel mogelijk door.
  De Matties is eerst stopgezet (de groep is een mix van 18- en 18+)
  Herfstwille is afgelast
  Spokentocht is afgelast

  Ouderenwerk
  Activiteiten rond het ouderwerk zijn voor twee weken stop gezet.
  TaiChi gaat op uitdrukkelijk verzoek van de instructrice en de deelnemers door.

  Makkersplak 
  Is een week stop gezet en begint per 27 oktober weer.

  Project buurtbanken gaat van start zoals gepland.

  Automaatje
  Alleen de hoogstnoodzakelijke ritten worden gedaan (conform landelijk beleid Automaatje).

  Repair Café en Gered gereedschap
  Gaat door met max 2 vrijwilligers per dagdeel.

  Nieuwkomers
  Spreekuur voor individuele maatschappelijke begeleiding en sociale activering gaat door.
  Ingezette workshops gaan door in groepjes van max 4 deelnemers.

  Vrijwilligerscentrale 
  Gaat door.

  Maatjes
  Belmaatje, spelmaatje, wordfeud competitie gaat door.
  Spreekuur is weer van start gegaan.

  Humanitas
  Blijft door gaan met de dienstverlening in het pand van De Skûle Welzijn aan de Godsacker 35.

  Creatieve ideeën gezocht 
  We zijn op zoek naar activiteiten voor de maand december die we coronaproef kunnen aanbieden. Indien er binnen het gebiedsteam creatieve ideeën zijn graag melden bij Corien van Stam c.vanstam@waadhoeke.nl 

  Voor de activiteiten die wel door gaan geldt:
  - Deelnemers, vrijwilligers en medewerkers dragen een mondkapje. Daar waar men op de stoel zit op 1,5 meter afstand kan het mondkapje af.
  - Bij binnenkomst handen desinfecteren.
  - Waar kan hangt of staat een spatscherm.  
  - Ventilatie door ventilatiesysteem of ramen tegen elkaar open. 

  Gebiedsteam
  De Skûle Welzijn is tevens telefonisch bereikbaar voor die situaties waarin wij mogelijk hulp kunnen bieden of samen tot een creatieve oplossing kunnen komen.

   121543876_1061574734295558_4874613496817192155_n.jpg  Let op! De data voor de thema avonden zijn (in verband met de persconferentie de 27ste) een week verschoven! Ook zullen de lezingen live op Facebook te volgen zijn via deze Facebookpagina!!!

  Copy of Health Event - Made with PosterMyWall.jpg


  Coronaproof 


  Hoe Corona verloopt heeft een sterke relatie met uw immuunsysteem. Als uw immuunsysteem goed werkt, kunnen de verschijnselen zelfs lijken op een lichte verkoudheid. Het virus treft vooral oudere mensen en mensen met een metabole ontregeling (zoals diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekte). Deze groep mensen is overigens ook vatbaarder voor andere virussen (denk aan de griepprik). Hun lichaam reageert te heftig op het virus, waardoor er ernstige complicaties kunnen ontstaan. Als we iedereen beschermen tegen besmetting door maatregelen en vaccinatie zal dat niets veranderen aan de metabole toestand van deze groep mensen. Zij blijven kwetsbaar. Ons alleen richten op preventieve maatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, is dus zeker niet volledig. U kunt meer doen om niet ziek te worden, namelijk starten met het verminderen of voorkomen van een metabole verstoring. Hierbij speelt voeding een zeer grote rol. Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis lezing op dinsdag 3 november in De Metro. De lezing begint om 19.30 uur (inloop om 19.15 uur). Wel graag eerst opgeven, zodat wij aan de Coronamaatregelen kunnen voldoen. Bel met Irene van der Vuurst, dietist Libra dieetadvisering. Tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl.   Liever paprika dan pillen!


  De laatste tijd zijn veel mensen geïnteresseerd in het terugdringen van medicijnen door het gebruiken van andere, vaak koolhydraatarme, voeding. Dit zijn vooral de mensen met diabetes type 2. Maar wist u dat ook bij darmklachten, huidklachten, onbegrepen buikpijn, spierpijn, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht en vermoeidheid anders eten kan helpen om uw klachten te verminderen of zelfs kwijt te raken? En wist u dat u hiermee uw medicatie kan verlagen of zelfs kan laten staan? Weg met die vezelzakjes en middelen om uw darmen “beter” te laten werken! Verlagen of helemaal laten staan van uw bloeddrukmedicatie, het is mogelijk. Maagzuurremmers zijn ook vaak helemaal niet nodig en doen meer goed dan kwaad (tenzij u medicatie heeft, welke uw maagwand echt aantast). Uw cholesterol daalt ook met de juiste voeding en leefstijl of gebruikt u toch liever een hoge dosering cholesterolverlagende medicatie? 
   
  Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 10 november in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur. 
  Diëtist Irene van der Vuurst van Libra dieetadvisering vertelt u de effecten van medicatie op uw gezondheid en hoe u medicatie kan afbouwen bij de juiste voeding en leefstijl.


  Uw darmen gezond


  Veel mensen hebben last van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree. Uit onderzoek komt meestal niets. Vaak wordt er gezegd dat u er maar mee moet leren leven. Maar er is iets aan te doen! Met voeding en leefstijl komen zeker 75% van de mensen van hun klachten af.
  Er is niet één dieet of eetpatroon dat bij iedereen werkt. Deze avond gaan wij in op de oorzaken en vooral op de mogelijkheden om van uw darmklachten af te komen.


  Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 17 november in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur.   Goed gevoed ouder worden


  Veel ouderen zijn ondervoed maar weten zelf niet dat zij het zijn. Zij voelen zich al langere tijd niet fit, maar dat zal wel bij de leeftijd horen. Als zij al bij een diëtist op het spreekuur komen, zijn zij verbaasd dat hun gebruikelijke voeding onvoldoende energie, eiwitten en vitamines en mineralen bevat. Dit alles heeft grote gevolgen zoals het afnemen van de spiermassa, verminderde weerstand, grotere kans op doorligwonden, grotere kans op vallen, een langzamer herstel na operatie en bij ziekte, een verminderde kwaliteit van leven en ook een grotere kans op overlijden. En toch is er weinig aandacht voor onze voeding en wordt door bijna iedereen vergeten hoe belangrijk voeding voor de gezondheid is! 


  Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 24 november in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur. 
  Diëtist Irene van der Vuurst van Libra dieetadvisering vertelt u wat u dagelijks nodig heeft. Daarbij geeft zij u praktische handvaten hoe de voedingsstoffen die u eet ook daadwerkelijk in uw lichaam opgenomen worden. 
  Natuurlijk zijn uw kinderen en mantelzorgers ook van harte welkom.


  Over anti-aging, vasten en gezond oud worden


  Wie wil dat nu niet: gezond oud worden zonder problemen met uw gezondheid? Hoe kan het dat in de zogenaamde “blue zones” dit mensen lukt, terwijl wij hier last hebben van vele chronische ziekten? Wat kunt u hier zelf met voeding en leefstijl aan doen? En werkt vasten hierbij? Irene van der Vuurst, diëtist bij Libra dieetadvisering, neemt u deze avond mee naar de “blue zones” en vertelt aan de hand van deze gebieden hoe u zelf kan bijdragen aan een goede gezondheid.


  Kom naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 1 december in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur.
  2af63a0389dbf3d2cf613eb270820021-0.jpg
  2af63a0389dbf3d2cf613eb270820021-1.jpg

 • Nieuws

  Thema avonden Corona proof - nieuwe data

  dinsdag 20 oktober 2020
  Lees meer...

  Alzheimer Café NwF 27 oktober 2020 via radio Eenhoorn

  maandag 12 oktober 2020
  Lees meer...

  Spreekuren thuisadministratie Humanitas

  dinsdag 29 september 2020
  Lees meer...