• Activiteiten Waadhoeke

  Mantelzorg
  MantelzorgPlus café gaat door met beperkt aantal deelnemers en alleen via aanmelding.
  Voor de rest is er voor mantelzorg activiteiten is gekozen om deze voor de maanden november en december te annuleren.
  Wij gaan verder met het bellen van de mantelzorgers in ons bestand.

  Jongerenwerk
  Ambulant straatwerk en jongerenwerk op school gaat gewoon door.
  Jeugdhonken onder de 18 jaar gaan zoveel mogelijk weer open.

  Ouderenwerk
  TaiChi gaat op uitdrukkelijk verzoek van de instructrice en de deelnemers door.
  Gymen in Hitzum gaat door.

  Makkersplak
  Gaat door met beperkt aantal deelnemers op dinsdag en donderdagochtend. aanmelden bij Coby de Vries tel:  06 24740096

  Project buurtbanken gaat van start zoals gepland.

  Automaatje
  Alleen de noodzakelijke ritten worden gedaan (conform landelijk beleid Automaatje).

  Repair Café en Gered gereedschap
  Gaat door met max 2 vrijwilligers per dagdeel.

  Nieuwkomers
  Spreekuur voor individuele maatschappelijke begeleiding en sociale activering gaat door.
  Ingezette workshops gaan door in groepjes van max 4 deelnemers.

  Vrijwilligerscentrale
  Gaat door.

  Maatjes
  Belmaatje, spelmaatje, wordfeudcompetitie.
  Spreekuur is weer van start gegaan.

  Humanitas
  Blijft door gaan met de dienstverlening in het pand van De Skûle Welzijn aan de Godsacker 35.

  Voor de activiteiten die wel door gaan geldt:
  - Deelnemers, vrijwilligers en medewerkers dragen een mondkapje. Daar waar men op de stoel zit op 1,5 meter afstand kan het mondkapje af.
  - Bij binnenkomst handen desinfecteren.
  - Waar kan hangt of staat een spatscherm.
  - Ventilatie door ionisatoren.   Pub quiz.jpg

   121543876_1061574734295558_4874613496817192155_n.jpg
  Let op! De data voor de thema avonden zijn (in verband met de persconferentie de 27ste) een week verschoven! Ook zullen de lezingen live op Facebook te volgen zijn via deze Facebookpagina!!!

  Copy of Health Event - Made with PosterMyWall.jpg


  Coronaproof 


  Hoe Corona verloopt heeft een sterke relatie met uw immuunsysteem. Als uw immuunsysteem goed werkt, kunnen de verschijnselen zelfs lijken op een lichte verkoudheid. Het virus treft vooral oudere mensen en mensen met een metabole ontregeling (zoals diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekte). Deze groep mensen is overigens ook vatbaarder voor andere virussen (denk aan de griepprik). Hun lichaam reageert te heftig op het virus, waardoor er ernstige complicaties kunnen ontstaan. Als we iedereen beschermen tegen besmetting door maatregelen en vaccinatie zal dat niets veranderen aan de metabole toestand van deze groep mensen. Zij blijven kwetsbaar. Ons alleen richten op preventieve maatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, is dus zeker niet volledig. U kunt meer doen om niet ziek te worden, namelijk starten met het verminderen of voorkomen van een metabole verstoring. Hierbij speelt voeding een zeer grote rol. Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis lezing op dinsdag 3 november in De Metro. De lezing begint om 19.30 uur (inloop om 19.15 uur). Wel graag eerst opgeven, zodat wij aan de Coronamaatregelen kunnen voldoen. Bel met Irene van der Vuurst, dietist Libra dieetadvisering. Tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl.   Liever paprika dan pillen!


  De laatste tijd zijn veel mensen geïnteresseerd in het terugdringen van medicijnen door het gebruiken van andere, vaak koolhydraatarme, voeding. Dit zijn vooral de mensen met diabetes type 2. Maar wist u dat ook bij darmklachten, huidklachten, onbegrepen buikpijn, spierpijn, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht en vermoeidheid anders eten kan helpen om uw klachten te verminderen of zelfs kwijt te raken? En wist u dat u hiermee uw medicatie kan verlagen of zelfs kan laten staan? Weg met die vezelzakjes en middelen om uw darmen “beter” te laten werken! Verlagen of helemaal laten staan van uw bloeddrukmedicatie, het is mogelijk. Maagzuurremmers zijn ook vaak helemaal niet nodig en doen meer goed dan kwaad (tenzij u medicatie heeft, welke uw maagwand echt aantast). Uw cholesterol daalt ook met de juiste voeding en leefstijl of gebruikt u toch liever een hoge dosering cholesterolverlagende medicatie? 
   
  Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 10 november in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur. 
  Diëtist Irene van der Vuurst van Libra dieetadvisering vertelt u de effecten van medicatie op uw gezondheid en hoe u medicatie kan afbouwen bij de juiste voeding en leefstijl.


  Uw darmen gezond


  Veel mensen hebben last van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, verstopping of juist diarree. Uit onderzoek komt meestal niets. Vaak wordt er gezegd dat u er maar mee moet leren leven. Maar er is iets aan te doen! Met voeding en leefstijl komen zeker 75% van de mensen van hun klachten af.
  Er is niet één dieet of eetpatroon dat bij iedereen werkt. Deze avond gaan wij in op de oorzaken en vooral op de mogelijkheden om van uw darmklachten af te komen.


  Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 17 november in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur.   Goed gevoed ouder worden


  Veel ouderen zijn ondervoed maar weten zelf niet dat zij het zijn. Zij voelen zich al langere tijd niet fit, maar dat zal wel bij de leeftijd horen. Als zij al bij een diëtist op het spreekuur komen, zijn zij verbaasd dat hun gebruikelijke voeding onvoldoende energie, eiwitten en vitamines en mineralen bevat. Dit alles heeft grote gevolgen zoals het afnemen van de spiermassa, verminderde weerstand, grotere kans op doorligwonden, grotere kans op vallen, een langzamer herstel na operatie en bij ziekte, een verminderde kwaliteit van leven en ook een grotere kans op overlijden. En toch is er weinig aandacht voor onze voeding en wordt door bijna iedereen vergeten hoe belangrijk voeding voor de gezondheid is! 


  Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 24 november in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur. 
  Diëtist Irene van der Vuurst van Libra dieetadvisering vertelt u wat u dagelijks nodig heeft. Daarbij geeft zij u praktische handvaten hoe de voedingsstoffen die u eet ook daadwerkelijk in uw lichaam opgenomen worden. 
  Natuurlijk zijn uw kinderen en mantelzorgers ook van harte welkom.


  Over anti-aging, vasten en gezond oud worden


  Wie wil dat nu niet: gezond oud worden zonder problemen met uw gezondheid? Hoe kan het dat in de zogenaamde “blue zones” dit mensen lukt, terwijl wij hier last hebben van vele chronische ziekten? Wat kunt u hier zelf met voeding en leefstijl aan doen? En werkt vasten hierbij? Irene van der Vuurst, diëtist bij Libra dieetadvisering, neemt u deze avond mee naar de “blue zones” en vertelt aan de hand van deze gebieden hoe u zelf kan bijdragen aan een goede gezondheid.


  Kom naar de gratis voorlichtingsbijeenkomst op 1 december in De Metro, Hertog van Saxenlaan 80 in Franeker. De avond begint om 19.30 uur. De deur is open vanaf 19.15 uur.
  2af63a0389dbf3d2cf613eb270820021-0.jpg
  2af63a0389dbf3d2cf613eb270820021-1.jpg


 • Nieuws

  Steunpunt Vluchtelingen De Skûle Welzijn zoekt enthousiaste vrijwilligers

  maandag 23 november 2020
  De Skûle Welzijn biedt vluchtelingen met...
  Lees meer...

  Mag ik u uitdagen? 

  maandag 23 november 2020
  Nederland, het land met eennuchter...
  Lees meer...

  De Skûle Welzijn organiseert online pub quiz!

  donderdag 19 november 2020
  Op donderdag 26 november om 10:00 uur organiseert...
  Lees meer...