• Jongerenwerk

   Nadia.jpg

         Nadia Zijlstra, Jongerenwerker Waadhoeke
  ‘’Denken in mogelijkheden, dat is de basis van werken met jongeren’’, zegt Nadia Zijlstra, jongerenwerker en jongerencoach in Waadhoeke. Sinds 2 jaar werkt ze bij De Skûle na haar opleiding cultureel-maatschappelijke vorming. De helft van de tijd als jongerenwerker, waarbij ze jongeren activeert, motiveert en begeleidt bij het organiseren van allerlei activiteiten. De andere helft als jongerencoach bij het project Maatschappelijke Diensttijd.

  ‘’Het project Maatschappelijk Diensttijd is in februari van dit jaar van start gegaan. Binnen dit project krijgen jongeren van tussen de 16 en 27 jaar uit heel Friesland de kans om te kijken wat ze nu eigenlijk willen. Het zijn veelal jongeren die vrijwillig of onvrijwillig een tussenjaar hebben. Omdat ze niet weten wat ze nu eigenlijk willen, gestopt zijn met school, in een uitkeringssituatie zitten of een verkeerde keuze hebben gemaakt in het vervolgonderwijs. Jongeren die het gewoon even niet meer weten. Ze komen bij ons binnen op eigen initiatief, via school en soms ook via hun ouders. Wij vormen met deze jongeren groepen, waarmee we aan de slag gaan. En dat betekent: op zoek gaan naar talenten en antwoord vinden op de vraag wat wil ik nu eigenlijk’’. Vertelt Nadia.

  Er wordt veel gepraat en ook veel ondernomen.  Nadia: ‘’We kijken naar nieuwe opleidingen, MDT-plekken of zogenaamde snuffelstages, waarbij een jongere in de praktijk kan ontdekken of een bepaald beroep of bedrijf iets voor hem of haar is. Maar MDT gaat ook over het leren kennen van nieuwe mensen en een maatschappelijke impact hebben. We organiseren lezingen, waarbij mensen uit het bedrijfsleven iets vertellen over werken in een bepaalde branche. Zo komen we na een brede oriëntatie vaak tot iets concreets, tot iets waar degene om wie het gaat zin in heeft. Een nieuwe opleiding op school, binnen het werk of op z’n minst handvatten om een nieuwe start te maken’’. 

  Helaas heeft corona het project Maatschappelijke Diensttijd wel wat veranderd. ‘’MDT-plekken zijn nu lastig te vinden. We werkten dus vooral online en daarmee houden we de motivatie vast. Dat is best lastig. En we kijken er echt naar uit dat we weer meer bij elkaar te komen. Want naar de jongeren luisteren, hun talenten helpen ontdekken en vooral leren denken in mogelijkheden…dat maakt mijn werk zo mooi   


  Ellen.jpg   

   


  Ellen Uivel, Jongerenwerker Harlingen


  Jongerenwerk Waadhoeke en Harlingen richt zich op alle jongeren van 4 tot 23 jaar. Ellen Uivel houdt zich als jongerenwerker bezig met de jeugd van 12 tot 23 jaar in Harlingen. Sinds bijna drie jaar werkt ze bij De Skûle, maar daarvoor was ze ook al actief in de gemeente Harlingen. ‘’Je zou kunnen zeggen dat ik mijn hele werkzame leven al jongerenwerker ben en dat is maar goed ook want daar ligt mijn hart’’, zegt Ellen. 

  Het Jongerenwerk is erop gericht jongeren te motiveren om zelf activiteiten te organiseren die aansluiten bij hun levensfase. De jongerenwerkers bieden daarbij, samen met een team van vrijwilligers, ondersteuning en begeleiding. ‘’Zo weten we zeker dat de activiteiten aansluiten en bereiken we de meeste jongeren. Het Jongeren Café is daar een goed voorbeeld van. Tweemaal per week zijn jongeren van 12 tot 23 jaar welkom in ons Café. Ze kunnen er zichzelf zijn, lekker hangen, en met elkaar in contact komen. Wij zijn erbij, gaan het gesprek aan en luisteren. Zo weten we wat er speelt onder ‘’onze’’ jeugd en kunnen we erop inhaken. Een mooi voorbeeld daarvan is het signaal dat er door een groepje werd geëxperimenteerd op verschillende terreinen. Voor ons reden om daarop in te gaan en een thema-avond te organiseren. Drugs, seksualiteit, alles wat jongeren bezighoudt in deze leeftijdsfase, kan zo aan de orde komen. Met als bedoeling: informatie, voorlichting, preventie en aangeven dat we open staan voor een gesprek als er problemen zijn’’, aldus Ellen Uivel. ‘’Maar er is ook tijd voor plezier: muziek, spelletjes, gewoon een leuke avond hebben!’’  
  Een belangrijk onderdeel van Ellen’s werk is het ambulante jongerenwerk: de straat opgaan en een praatje maken. ‘’Zo hopen we problemen op tijd te signaleren en te weten wat er leeft bij jongeren. Er zullen altijd jongeren zijn die om welke reden dan ook tussen wal en schip vallen. Als we daar tijdig bij zijn, komt het vaak wel weer goed. Het is van belang oog te hebben en te houden voor de meest kwetsbaren. En vervolgens duidelijk te maken dat je mag zijn wie je bent. Het is heel mooi én boeiend een steentje bij te mogen dragen aan onze kleurrijke jeugd in deze belangrijke en intense fase van hun leven ’’ . 
   
  “Naast activiteiten voor jongeren organiseren we ook verschillende activiteiten voor kinderen. In Harlingen is Spijkerstad inmiddels een begrip: een kindervakantie met een week lang hutten bouwen en andere uitdagende activiteiten. Het mooie van Spijkerstad is dat we zo jongeren al leren kennen als ze kind zijn en dat maakt contact leggen later vaak gemakkelijker.’’  
   
  Team Jongerenwerk

  Waadhoeke
  Nadia Zijlstra, tel: 0639692209, aanwezig: maandag t/m donderdag 
  Rixt Hiemstra, tel: 0642906273 Else Huizinga, tel: 0618422838

  Harlingen
  Ellen Uivel, tel: 0612743822, aanwezig: maandag t/m vrijdag Liz Straatsma, tel: 06 49765254
  www.jongerenwerkharlingen.nl


 • Nieuws

  Wordfeudcompetitie 2021

  dinsdag 12 januari 2021
  Lees meer...

  In kopke waarmte, het verhaal.....

  donderdag 7 januari 2021
  Inwoners van de...
  Lees meer...

  Ontdekkingstocht naar de beste versie van jezelf

  dinsdag 5 januari 2021
  Lees meer...