• Maatje

   Mia.jpg


   Mia Bonnema, projectleider ANWB Automaatje Waadhoeke


  De Skûle Welzijn kent verschillende ‘’Maatjes-projecten’’, zoals : Automaatje, Belmaatje, Spelmaatje en Mienmaatsje. Projecten waarbij inwoners van Waadhoeke en Harlingen gekoppeld worden aan een vrijwilliger, een maatje. 

   
  Mia Bonnema is projectleider van ANWB Automaatje, waarbij vrijwilligers/chauffeurs met hun eigen auto, tegen een geringe vergoeding, plaatsgenoten vervoeren. Een heel succesvol project, want na bijna twee jaar zijn er al bijna 2000 ritten gereden. 
   
  Begonnen bij Stichting Welzijn Middelsee kwam sociaal-cultureel-werker Mia Bonnema na de fusie in 2018 terecht bij De Skûle. Bijna tegelijkertijd kwam de ANWB – in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen- met het project Automaatje. Mia Bonnema mocht dit splinternieuwe project in Waadhoeke gaan opzetten. Met trainingen door de ANWB, speciale computerprogramma’s en een wervingsactie voor vrijwilligers/chauffeurs ging Automaatje twee jaar  geleden van start.  ‘’Het doel is tweeledig’’, vertelt Mia. ‘’We binden er de strijd tegen de vereenzaming mee aan: ouderen en mensen die om welke reden dan ook nier meer mobiel zijn, kunnen er toch op uit. En de vrijwilligers/chauffeurs, veelal gepensioneerden, hebben iets om handen, maken mensen blij én doen nieuwe sociale contacten op. We komen met deze groep vrijwilligers regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. Ik word altijd heel blij van de toewijding en de inzet van deze mensen’’.
   
  Blij wordt Mia Bonnema zeker ook van de vele reacties van mensen die dankzij Automaatje weer onder de mensen komen. ‘’Boodschappen doen, naar de kapper, tandarts of het ziekenhuis. Of gezellig bij familie op de koffie. Het kan allemaal met Automaatje. Er zijn vaste contacten ontstaan: een chauffeur die inmiddels elke donderdag met een oudere dame mee gaat naar de supermarkt, de boodschappen helpt inruimen en nog gezellig een kopje koffie drinkt. Of de chauffeur die eenmaal per week een demente meneer naar zijn zoon brengt voor een uurtje Family-time.  Maar ook voor andere ritjes staan we klaar. Een mevrouw zonder auto en slecht ter been, die haar man in het ziekenhuis zo graag wilde bezoeken. Alles kan, mits de rit maar twee dagen van tevoren bij onze ‘’matchmaker’’ wordt aangevraagd…’’.
   
  De 2000ste Automaatje-rit in het vooruitzicht, de vele Maatjes-projecten die succesvol draaien: Mia Bonnema gaat altijd weer blij naar haar werk. ‘’Het enthousiasme van de vrijwilligers en collega’s en de dankbaarheid van de mensen waarvoor we het doen. Daar word ik heel blij van!”
   
  Maatjes-Team:
  Automaatje Waadhoeke, Mia Bonnema, tel: 0648206970, aanwezig: maandag en woensdag
  Mienmaatsje, Sytske Hilde Postma, tel: 0643003396, aanwezig: maandagochtend en donderdagmiddag
  Belmaatje, Sita Kuipers, tel: 0618422829, aanwezig: maandag t/m donderdag                     

 • Nieuws

  Gespreksgroep voor partners van mensen metdementie in Waadhoeke

  woensdag 28 september 2022
  Lees meer...

  Webinar voor mantelzorgers 3 oktober

  dinsdag 27 september 2022
  Lees meer...

  Kom erbij en doe mee in Sint Annaparochie!

  woensdag 21 september 2022
  ...
  Lees meer...