• Campagne Week van de Jonge Mantelzorger

  maandag 17 mei 2021
  Van 1 tot 7 juni 2021 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week vragen we landelijk aandacht voor deze jongeren. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.
   
  Week van de Jonge Mantelzorger: het thema van dit jaar is Niet te missen!
  De campagne Niet te missen laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van kinderen en jongeren. De video’s en posters verspreiden we in aanloop naar en tijdens de week zoveel mogelijk met ieders hulp. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning.
   
  Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben. Doe je ook mee? Check www.weekvandejongemantelzorger.nl en laat je inspireren!
   
  Over jonge mantelzorgers
  Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren (≤ 25 jaar) die opgroeien met een ziek of gehandicapt familielid. iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of andere ondersteuningsbehoeften. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.
   
  Zij helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, met het regelen van de zorg (mentor-, bewindvoerder- en curatortaken) en hebben extra taken in het huishouden. In vergelijking tot leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie in hun directe omgeving, maken jonge mantelzorgers zich vaker meer zorgen (bijv. over de zorgbehoevende, de zorgsituatie, de gevolgen voor de toekomst) en missen ze mogelijk de nodige zorg en/of aandacht voor zichzelf.
   
  Uit onderzoek is bekend dat mensen die op jonge leeftijd een langere tijd te maken hebben met mantelzorg, lopen meer risico’s op:
   
  opgroei- en opvoedproblemen door te veel verantwoordelijkheid en weinig tijd voor de eigen ontwikkeling;
  lichamelijke en emotionele klachten, zoals stress en vermoeidheid;
  meer behoefte aan zorg: jonge mantelzorgers doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren.
  Kijk voor meer informatie op: https://www.jmzpro.nl/de-week-van-de-jonge-mantelzorg
 • Nieuws

  6 juli   Webinar  ( thuis) werken en mantelzorg combineren 

  woensdag 16 juni 2021
  Lees meer...

  Week van de Jonge Mantelzorgers. " Vanzelfsprekend?"

  woensdag 9 juni 2021
  ‘Terwijl mijn vrienden hun game scores...
  Lees meer...

  16 juni Mantelzorgcafé Plus

  woensdag 9 juni 2021
  Lees meer...