• Van Buurthulp wordt iedereen blij!

  donderdag 27 augustus 2020

  Willy de Vries van De Skûle Welzijn in Sint Annaparochie en Berlikum krijgt net zoveel bedankjes van mensen die hulp krijgen als van mensen die hulp geven. ”Een ommetje met een meneer in een rolstoel, een boodschap met een mevrouw die moeilijk loopt, het gras maaien bij een aan huis gebonden echtpaar: het zijn de kleine dingen die door de vrijwilligers van Buurthulp worden opgepakt. En daar wordt iedereen blij van!”


  In de afgelopen maanden draaide alles om elkaar én jezelf te beschermen tegen het Corona-virus. Elkaar helpen deden we ook, binnen de beperkte mogelijkheden. Nu de strenge maatregelen van toen een beetje versoepeld zijn, we beter weten hoe het werkt en ons daarin wat zekerder voelen, is het tijd om het reguliere project Buurthulp opnieuw onder de aandacht te brengen. 
  ‘’Buurthulp is een project dat zich uitspreidt over het gehele maatschappelijke werk in onze regio. De verschillende afdelingen werken daarin nauw samen, waardoor Buurthulp een tweeledige functie heeft. Simpel gezegd: de een heeft hulp nodig, de ander heeft tijd over en wil zich graag nuttig maken.  De een doet dat vanuit het gevoel dat je iemand moet helpen als het kan. De ander omdat het fijn is om deze wijze onder de mensen te komen. Maar het kan ook zijn dat de hulpgever op zoek is naar een baan en alvast bezig wil zijn. Of zijn of haar talenten in de praktijk wil brengen. Vandaar dat Buurthulp maatwerk is waarbij veel mensen betrokken worden,’’ aldus Willy de Vries.
  Een goed voorbeeld is het tuintje van een echtpaar in Menameradeel. Tot voor kort was tuinieren hun lust en hun leven, maar na een val lukt dat niet meer. En toen kwam Mo, bewoner van het AZC. Hij houdt van buiten werken en hoopt daar in de toekomst een baan in te vinden. Hij maait het gras, verwijdert het onkruid en plukt een bosje bloemen voor mevrouw. Na een kopje thee en een babbeltje gaat Mo tevreden naar huis en geniet het echtpaar van de strakke tuin. Of neem die meneer uit Sint Annaparochie, die in een rolstoel zit. Vroeger ging hij elke middag een straatje om met zijn vrouw. Een boodschap doen, soms een kopje koffie op het terras. Maar zijn vrouw is er niet meer en hoe zelfstandig deze meneer in huis ook is, dat ommetje is net te ingewikkeld. En het is ook nog eens heel ongezellig alleen. Toen meldde zich een meneer die hier net was komen wonen en via vrijwilligerswerk wat mensen wilde leren kennen. Bingo! Sinds kort gaan de twee er samen op uit. Willy de Vries: ‘’Het zijn zomaar een paar voorbeelden, maar het laat zien dat Buurthulp méér is dan hulp geven aan iemand die dat nodig heeft. Hulp is een breed begrip…’’
  Nu er wat meer bewegingsvrijheid is en er in de regio veel hulpvragen binnenkomen, wil De Skûle Welzijn het project Buurthulp weer even onder de aandacht brengen. Want er zijn meer vrijwilligers nodig. Iedereen die het leuk vindt deel uit te maken van een heel enthousiast team is van harte welkom. Willy de Vries: ”Zoals gezegd is Buurthulp maatwerk en dat geldt ook voor onze vrijwilligers. Tijdens het intakegesprek komen de beweegredenen, de talenten en de wensen van de vrijwilliger aan de orde. En natuurlijk worden de vrijwilligers door ons begeleid. Zo komen we tot mooie contacten, leuke ontmoetingen en vooral blije mensen’’.   

  Willy.jpg

  Voor meer informatie:
  De Skûle Welzijn, tel: 0517 393750
  w.devries@deskule.nl
 • Nieuws

  Toy Swap Speelgoedbeurs!

  woensdag 22 juni 2022
  Lees meer...

  Week van de Jonge Mantelzorger

  donderdag 2 juni 2022
  Ongeveer een kwart...
  Lees meer...

  Informatie over de Mantelzorg Makelaar op donderdag 16 juni in Franeker 

  woensdag 1 juni 2022
  Een mantelzorgmakelaar ondersteunt...
  Lees meer...