• ouderenwerk


  Rosa de Weerd, ouderenwerker Waadhoeke

  Voor alle 55-plussers die actief willen deelnemen aan het sociale leven, is er het Ouderenwerk. Een belangrijk onderdeel van De Skûle Welzijn Waadhoeke en Harlingen. De gemeente Waadhoeke telt ruim 13.363 55-plussers. Velen staat nog volop in het leven en redden zichzelf prima. Maar er zijn zeker ook ouderen die minder mobiel zijn en waarbij vereenzaming op de loer ligt. Rosa de Weerd zet zich al 4 jaar in voor deze groep. Na haar studie en stage bij De Skûle Welzijn kreeg ze er haar baan aangeboden. Een baan die haar, zo zegt ze, enorm veel geeft. En waar ze al haar creativiteit in kwijt kan.

  ‘’Het is interessant om te zien hoe het Ouderwerk de laatste jaren is veranderd’’, vertelt Rosa. ‘’En dat heeft alles te maken met de ouderen zelf: die staan heel anders in het leven. Met een pensioen achter de geraniums is er niet meer bij. Ze zijn actief en betrokken en hebben zo hun eigen ideeën over ouder worden.  Vandaar dat wij tegenwoordig veel meer ’vraag-gericht’ werken, in plaats van ‘aanbod-gericht’. Natuurlijk hebben we nog wel groepsactiviteiten en brengen we ouderen bij elkaar tijdens een kaartmiddag, een koffieochtend of een gezamenlijke maaltijd. Maar het zijn vooral de ‘oude’ ouderen, die daar nog op af komen. De ‘nieuwe’ ouderen komen met vragen en voorstellen en zijn op zoek naar één op één contacten: maatjes, om samen koffie te drinken, te wandelen of er op uit te gaan. Wij koppelen mensen aan elkaar, ondersteunen leuke ideeën en helpen graag bij activiteiten. Zo proberen wij de ouderen in deze regio te betrekken bij ons werk, ze te stimuleren en natuurlijk - als vanouds - de hulp te bieden die ze vragen en nodig hebben’’. 

  Toen het corona-virus toesloeg en de mensen thuis moesten blijven, bedacht Rosa de Weerd om het populaire spelletje Wordfeud in te zetten. ‘’Een spelletje dat heel veel mensen kennen en leuk vinden. Goed om de hersens te laten kraken, maar zeker ook om met je medespelers te communiceren. Het was met name de chatfunctie die me triggerde. In de praktijk bleek het goed te werken. Zo goed zelfs dat De Skûle Wordfeudcompetitie een vaste en populaire activiteit is geworden”.

  En er staat meer op het programma. ‘’Toen ik nog op huisbezoek ging, zag ik dat veel van onze ouderen thuis heel creatief zijn en echt prachtige creaties maken. Borduur-, haak- en breiwerkjes op heel hoog niveau, kettingen, kaarten, kussens, noem maar op. Vaak stonden er tassen vol op zolder te wachten op…ja op wie? Daar gaan we iets mee doen en reken maar dat dat leuk wordt!’’

  Het Ouderenwerk geeft Rosa de Weerd al vier jaar veel voldoening. ‘’Ik leer enorm veel van mijn werk, ik kom bijzondere en wijze mensen tegen. De zorg die ouderen naar elkaar hebben, een helpende hand als iemand ziek is, zomaar een kaartje op een saaie winterdag, een telefoontje om te vragen hoe het gaat, ik vind het prachtig om dat te ervaren. En de dankbaarheid die mensen uiten als je iets voor ze hebt kunnen betekenen. Zo mooi. En dat in combinatie met de creativiteit die ik in mijn werk kwijt kan: ik ga altijd fluitend naar mijn werk!”

  Team Ouderenwerk Waadhoeke


  Sieta Kuipers, tel: 0618422829, aanwezig: iedere ochtend van maandag t/m donderdag

  Eefke Zeilstra, tel: 0633443455, aanwezig: maandag, dinsdag, woensdag- of donderdagochtend
  Johanna Schaap, ouderenwerker Harlingen

  In Harlingen is Johanna Schaap actief als Ouderenwerker. Zij begon in 2001 als ouderenadviseur bij de gemeente Harlingen en werd na de transitie in 2015 ouderenwerker bij De Skûle Welzijn. Zij heeft de veranderingen binnen de ouderenzorg van binnenuit meegemaakt. “Met name de periode waarin verzorgingshuizen tegen de vlakte gingen en ouderen zo lang mogelijk thuis moesten blijven wonen. Dat was heel ingrijpend, een compleet nieuwe visie. Nu is zo lang mogelijk thuis wonen gebruikelijk, maar natuurlijk niet altijd even makkelijk of mogelijk. De ouderenwerker van nu heeft dan ook een heel andere taak dan vroeger’’.

  Preventie is binnen het ouderenwerk een belangrijk gegeven. ‘’In de gemeenten Waadhoeke en Harlingen benaderen wij alle 66-plussers voor een huisbezoek. Onze vrijwillige seniorenconsulenten komen kennismaken, vragen of alles op het gebied van wonen, zorg en welzijn, informeren over bepaalde onderwerpen en kunnen door verwijzen. Puur preventief, we willen tijdig signaleren om te voorkomen dat het erger wordt of dat er een hulpvraag ontstaat. Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten die leuk en gezellig zijn, maar ook mensen met elkaar in contact brengen. De fietsgroep en de wandelgroep zijn op dit moment populair en naast bewegen en frisse lucht wordt er tijdens de rit heel wat afgebabbeld.  Valpreventie, leren omgaan met de mobiele telefoon bijvoorbeeld, maar ook informatiebijeenkomsten over een gezonde leefstijl, bewegen en wapenen tegen babbeltrucs zijn belangrijke items binnen het ouderenwerk. Het mooie is natuurlijk dat dergelijke activiteiten ook leiden tot sociale contacten en gevoelens van eenzaamheid kan voorkomen. Ouderen willen gezien worden en het gevoel hebben dat ze ertoe doen’’.

  Activiteiten die aansluiten bij de vraag van de ouderen, zoals een middagje bingo, samen voetballen, koken met jongeren of gewoon een bakje koffiedrinken, dus alles wat om ontmoeting en samenzijn draait, blijft heel belangrijk in het ouderenwerk.  ‘’In de bejaardenhuizen van vroeger was altijd een sociale kring, je was nooit alleen. Zelfs niet als je dat wilde…..Als ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, komt er altijd een moment waarop hulp en ondersteuning onontbeerlijk is. Om die reden is het belangrijk dat het welzijnswerk, de organisaties die betrokken zijn bij ouderen en het Gebiedsteam samen werken en elkaar weten te vinden.  Om dat op de juiste wijze te doen, hebben we signalen uit de samenleving, van de betrokkenen zelf nodig’’, zegt Johanna Schaap. Zij heeft zich samen met de collega’s van het ouderenwerk hard gemaakt voor het instellen van een klankbordgroep en daarmee ouderen een stem te geven in het toekomstige beleid. Zo gaan de ouderen ons vertellen wat van belang is en kijken wij met een grote groep betrokkenen wat haalbaar is. We gaan er in 2021 mee van start en we zijn ervan overtuigd dat we met de ouderen in ons woongebied als adviseurs, tot mooie dingen kunnen komen’’. 

  Ouderenwerk vernieuwt zich voortdurend. ‘’En het kan altijd weer beter’’, aldus Johanna Schaap. ‘’Het is van groot belang dat we de ouderen zoveel mogelijk bij ons werk betrekken. Samen zorgen voor een goede zorg, hoe mooi is dat’’.

  Team Ouderenwerk Harlingen  

  Johanna Schaap, tel: 0610890607, aanwezig: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
                                                     

   DSC_5430.JPG
 • Nieuws

  Bereikbaarheid AutoMaatje in de bouwvak

  maandag 25 juli 2022
  Tijdens de Bouwvakweken van 1 t/m 19 augustus is...
  Lees meer...

  Voel Je Goed

  woensdag 20 juli 2022
  Lees meer...

  Save The Date: Donderdag 13 oktoberSymposium Jonge Mantelzorgers Fryslân

  donderdag 14 juli 2022
  ‘Niet te missen!’Ongeveer een kwart...
  Lees meer...