• Wat is er zoal opgestart in gemeente Waadhoeke?

   Stay-home-Spijkerdorp-challenge-persbericht.jpg  De “delen-maakt-het-leven-leuker-kast ‘’
  staat vanaf maandag 21 mei voor het gebouw van De Skûle Welzijn in de Dijkstraat.                    Op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur kunt u bij de kast terecht om iets waarvan u geniet of heeft genoten, te delen met een ander. U kunt iets in de kast zetten, maar u mag er ook iets uithalen. 
  Wat hopen wij in de kast te vinden: knutselspullen, handwerkmateriaal, recente tijdschriften, tuinspullen, bak- en kookbenodigdheden, spellen enzovoort.
  Dus: heeft u iets over of bent u ergens op uitgekeken en verwacht u dat u daarmee iemand een plezier kunt doen: zet het in de kast. En ziet u iets staan waarvan u denkt: wat leuk, daar kan ik iets mee, neem het dan mee. 
  De medewerkers van De Skûle Welzijn zetten de kast om 10.00 uur buiten en om 16.00 uur weer binnen.
  Delen maakt het leven leuker, zeker nu!


  NB: Het is niet de bedoeling dat de kast een soort Kringloopwinkel of Rommelmarktje wordt. De kast is echt bedoeld om het stille coronaleven wat leuker te maken. Voor elkaar én met elkaar. Voor meer informatie:  Tel 0517- 393750 of info@deskule.nl
  0001.jpg

                                                                                                               
  De Skûle Welzijn en het Rode Kruis bieden extra hulp 

  Je krijgt van alle kanten hulp: familie, vrienden, buren en het maatschappelijk werk steunen je waar mogelijk. Maar soms is ook dat niet genoeg. Gelukkig is er dan de Boodschappenbon van De Skûle Welzijn en het Rode Kruis.
  Onze gezondheid staat voorop in deze coronacrisis. Ook voor eenzaamheid en dreigende  depressiviteit is ruim aandacht. Net als voor het bedrijfsleven, dat omzet ziet wegvallen. Vanuit den Haag, de regio’s en de gemeentes zijn tal van prachtige steunprojecten opgezet. Maar wat nu als je een gewoon gezin of individu bent, je inkomsten zijn dramatisch teruggelopen en er is simpelweg geen geld meer om boodschappen te doen? Als je niet in aanmerking komt voor structurele bijstand zoals bijvoorbeeld de Voedselbank? Waar vind je dan hulp? 
  Voor die heel gewone mensen - en dat zijn er heel wat -  heeft het Rode Kruis extra hulp bedacht in de vorm van De Boodschappenbon. De gemeente Waadhoeke en het Opbouwwerk hebben dit prachtige plan uitgewerkt en de Skûle Welzijn gaat het uitvoeren. En zo komt De Boodschappenbon, waarmee eenmalig boodschappen gedaan worden bij de lokale supermarkt, beschikbaar voor inwoners van Waadhoeke die het hard nodig hebben. 
  Herkent u zich in de omschrijving of kent u iemand die in zo’n ellendige situatie is beland, laat het ons weten. Stuur een mailtje met naam, telefoonnummer en omschrijving van de situatie naar info@deskule.nl of bel ons op 0517 393750. Schroom niet, wij luisteren naar uw verhaal en helpen waar mogelijk.  


  Levend monument van bloemen als herinnering aan deze periode in Spannum

   De Stifting Mei-inoar Spannum heeft zaterdag bloembollen rondgebracht in het dorp. Bij het overhandigen hadden veel Spannumers al een tas met boeken klaar staan voor de dorpsbibliotheek. Als de bloemen over een tijd zijn uitgebloeid, worden de bollen als een levende herinnering aan deze tijd in het openbaar groen geplant.
  Een dag eerder hadden vrijwilligers van de stichitng bewoners gevraagd om boeken te doneren voor de gratis dorpsbibliotheek. Er wordt nu ook in Spannum weer veel meer gelezen. In maart zou er in dorpshuis Us Gebou, een dorpsbibliotheek komen, maar dat plan liep schipbreuk door de cornacrisis.
   download (2).jpg

  Behoefte aan boeken
  De afgelopen weken bleken veel bewoners behoefte te hebben aan boeken en daarom is het plan aangepast en staat er nu een buitenbibliotheek bij Us Gebou. Alle ingezamelde boeken zijn schoongemaakt en zaterdag meteen in de nieuwe uitleen gezet.
  De bibliotheek werd zaterdagmiddag nog geopend en de eerste belangstellenden stonden al op gepaste afstand in de rij. Er zijn boeken en tijdschriften voor jong en oud en er zijn ook diverse puzzels.

  Monument
  In de dorps app-groepjes werd enthousiast gereageeerd op de bibliotheek en de bloembollenactie. De bollen zullen de komende tijd de huiskamers van Spannum opfleuren. Als de bollen zijn uitgebloeid, worden ze weer opgehaald en verzameld. Stifting Mei-inoar Spannum zorgt er dan voor dat de narcissen- en blauwe druifjes-bollen worden geplant in het openbaar groen in het dorp.
  Op deze manier heeft Spannum een levend monument als herinnering aan deze zware en verwarrende tijd. Stifting Mei-inoar Spannum is blij dat met steun van gemeente Waadhoeke en Losse fearren van Wonen Noordwest Friesland, deze snelle acties konden worden uitgevoerd.  Online-college Academie: ‘De Decamerone, afleiding in tijden van epidemie’

   In het tweede online-college van de Academie van Franeker zet Rolf Bremmer, – emeritus hoogleraar Middeleeuwse Engelse Taal en Literatuur en emeritus bijzonder hoogleraar Friese Taal- en Letterkunde op de Universiteit van Leiden – de Decamerone in de schijnwerpers.
  Na een succesvol online college vorige week volgt er op 22 april een volgend online college van de Academie van Franeker via het youtube kanaal. Dit college bestaat uit twee delen. Het tweede deel zal op 29 april, wederom online, worden gegeven.
  Het eerste college (op 22 april) gaat vooral over Italië in de veertiende eeuw, over politiek, kunst, wetenschap en economie. Het biedt de achtergrond voor het tweede college (29 april) waarin Boccaccio naar voren treedt, die samen met Dante en Petrarcha beeldbepalend is voor de Italiaanse literatuur van die tijd. Het accent valt natuurlijk op de Decamerone zelf en waar dat boek nou eigenlijk over gaat.
  Weinig middeleeuwse literatuur is zo populair gebleven als de Decamerone van Giovanni Boccaccio. Het boek speelt in het Florence van 1348, als daar de pest heerst. De lijken stapelen zich op in de straten, het is vreselijk.
  Tien jongelui ontmoeten elkaar achterin een kerk en besluiten de stad te ontvluchten naar een buitenhuis in de heuvels. Daar doden ze de tijd met het elkaar vertellen van verhalen. Honderd prachtige korte ‘novelles’ in tien dagen.
  Verhalen over liefde en trouw, overspel en bedrog, geloof en schijnheiligheid, maatschappijkritiek en lijdzaamheid, wijsheid en stompzinnigheid. Het hele bonte leven van die tijd trekt aan onze ogen voorbij: soms herkenbaar, soms vervreemdend.

  Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd de twee online colleges live te volgen via het Youtube kanaal van de Academie van Franeker op 22 en 29 april om 20.30 uur.  Tulpen en fitness-tips in Oosterbierum en Klooster-Lidlum

  In Oosterbierum en Klooster-Lidlum hebben vrijwilligers van Dorpsbelang en de Sint Joris Tsjerke 16 kratten vol bloemen uitgedeeld.
  In een begeleidend schrijven werd alle dorpsgenoten een hart onder de riem gestoken en op de achterkant tips om fit te blijven in deze tijd. Rondom Oosterbierum aan de schelpenpaden staan verschillende houten toestellen die uitnodigen tot extra beweging.
  De wandeling alleen al langs de toestellen levert een kwart van de dagelijkse beweging op die nodig is voor en gezonde levensstijl. Voor hen die binnen moeten blijven zijn de tulpen een teken van Mienskip.


  Stichting Present Noord West Fryslân

  Het is bijna meivakantie! Joepie! Tijd voor wat leuks! Dus doe mee met onze BAKWEDSTRIJD ! Bak een taart of cupcakes met als thema VOORJAAR. maak er een leuke foto van en stuur deze naar harmkelagerwaard@presentnwf.nl. Dat kan tot en met zondag 3mei. Wij kiezen met ons team het winnende baksel! Dan win je een leuk prijsje. En DEEL natuurlijk je taart of cupcakes met mensen die wel een lekkere verrassing kunnen gebruiken in deze tijd van eenzaamheid en isolatie. Samen zijn we Present! Veel plezier! 

  Een mooi initiatief van buurtvereniging de Leste Stoer in Minnertsga!

  En dan zitten wij allemaal ineens thuis.... 
  Er lopen of fietsen geen buren meer door de straat; je kunt niet meer een praatje maken.
  Onze buurtvereniging “De lêste stoer” vindt dat heel vervelend en probeert wat voor de buurt te betekenen. (onderstaande idee hebben ze uit Wommels)
  In de eerste week door voor alle deuren een bloemetje te leggen als steun om het vol te houden.
  In een volgende week hebben we geprobeerd om de bewoners toch iets leuks te laten ervaren en elkaar weer even te zien.
  We hebben een quiz bedacht: zoek de verschillen.
  Twee fietsers maakten een aantal rondes door de straat, waarbij ze elke ronde iets aan hun 
  outfit veranderden. De bewoners moesten vanuit de tuin of van achter het raam de verschillen noteren.
   De 1 e fietser begon met een toeter door de straat, de 2 e fietser met een bord “We gaan beginnen”, zodat iedereen in de startblokken kon gaan staan.
  De 1 e fietser was de makkelijke, de 2 e fietser wat moeilijker, doordat er kleinere verschillen waren.
  De verschillen waren voor de 1 e fietser b.v. : een pruik, andere jas, slinger, andere pruik, letter achter op de fiets, sjaal om, rugzak om, andere letter op de fiets, andere schoenen, handschoenen.
  Voor de 2 e fietser: gele pet, andere gele pet, bidon meer of minder, andere fiets, fietslampje, helm op, bril en/of muts op, en als laatste een heel andere persoon.
  Hilariteit alom.
  Na afloop konden de buren hun antwoordbriefjes op de stoep leggen en werden ze opgehaald en nagekeken door de jury. En werden de prijzen rondgebracht.
  Met z’n allen hebben we een hele fijne avond gehad.
   

  De Skûle Wordfeud Competitie

  Bent u dol op spelletjes? Speelt u graag Wordfeud?
  Dan hebben wij goed nieuws!

  De Skûle Welzijn organiseert de eerste, enige,  echte De Skûle Wordfeud Competitie
  Een spannend toernooi waaraan iedereen met een smartphone, tablet of laptop kan meedoen. Voorwaarde is dat u dol bent op spelletjes en in het bijzonder op Wordfeud.
  Om er een spannende competitie van te kunnen maken willen wij graag weten hoeveel Waadhoekers én Harlingers mee willen strijden voor leuke prijzen en de titel
  De Skûle Wordfeud Winnaar

  Dus … heeft u er zin in, meldt u dan voor vrijdag 24 apri l aan bij onze Ouderenwerker, initiatiefnemer en ‘’Wordfeuddeskundige’’ Rosa de Weerd.
  Geef uw naam, emailadres, (mobiele) telefoonnummer én uw Wordfeudnaam door via:
  0655019429 of rosa.de.weerd@deskule.nl  
  Lijkt het u leuk, maar heeft u de Wordfeud-app nog niet op uw apparaat staan? Wij hebben een instructiefilmpje gemaakt, waarmee u de app makkelijk kunt installeren KLIK HIER . Weet u niet precies hoe u Wordfeud speelt? Bel ons dan. Wij vinden wel iemand die het u kan uitleggen!

  Hoe meer spelers, hoe leuker en spannender de competitie. En, zoals u misschien wel weet, het spel heeft ook een chatfunctie. Voor de gezelligheid!                                                            Workshop kaarten maken!  Linkje  Facebook
  Juist in
  92922839_2638261833085593_4626941802392322048_n.jpg
  deze tijd is het fijn om een kaartje te sturen en te ontvangen Le Pantin heeft weer nieuwe pakketjes samengesteld om uw eigen kaarten te maken. De vrijwilligers komen het pakketje persoonlijk bij u langsbrengen, de kosten zijn €7,50 per pakket en de rekening zit bij het pakketje in.

  Meld u aan bij Rosa de Weerd; 06-55019429 of r.deweerd@deskule.nl
   Poster bellen (4).png
  CORONA, zorgcentra, eenzaamheid en .....MUZIEK
  Beste zorglocatie en beste artiest,
  Art Connection heeft een groot aantal exposities tijdelijk moeten bevriezen en Kanselarijconcerten voortijdig moeten beëindigen en de activiteiten in zorgcentra moeten minimaliseren.
  Zeker voor ouderen is het moeilijk om geen familie en vrienden meer te ontvangen. Een isolement dreigt. Vanuit de artiestenwereld – die het zelf al moeilijk heeft – ontstonden allerlei initiatieven om het leed in de zorgcentra enigszins de verlichten door middel van o.a. muziek.
  Het Art Connection team probeert de hartverwarmende initiatieven te bundelen op deze website waar zowel de vraag (zorgcentra) als het aanbod (artiesten) met de contactgegevens vermeld staan. De zorgcentra en/of artiesten kunnen dan zelf contact met elkaar opnemen en bespreken wat mogelijk is. Art Connection legt zelf geen contacten, organiseert zelf niet en bemoeit zich ook niet met de eventuele afgesproken onkostenvergoeding of financiën. Wij zijn slechts een podium waar zorgcentra en artiesten elkaar kunnen ontmoeten. Art connexion - lijst zorgcentra en artiesten.pdfArt connexion - lijst zorgcentra en artiesten.pdf
  Nieuwe zorgcentra en artiesten zijn uiteraard altijd welkom en kunnen zich via de mail opgeven.
  Voor verbeteringen, vragen of nadere informatie kunt u ons ook altijd bellen, appen of mailen.
  Succes.
  Team Art Connection
  Ed van Dijk    0652473558     artconnection@chello.nl


  In je
   in je uppie.jpg
  uppie; koffieochtenden gaan door per telefoon

  Een groepsgesprek, ontmoeting en verdieping, meer info 
  Hieronder een interview over I n je uppie yn Fryslân
   
  download.jpg
  Present in tijden van Corona
  Hulpverlener in tijden van corona
  Vrijwilliger in tijden van corona   draaiorgel.jpg


  Muzikale ondersteuning
  Wil jij iemand feliciteren, Of ergens een vrolijke noot bezorgen?
  Maximaal 2 personen per felicitatie i.v.m. richtlijnen RIVM
  Evert heeft een (draai) orgel en wil zo nu en dan wel eens op een zaterdag (of op afspraak) een ludiek actie ondersteunen. Graag wil hij ruim van te voren dat men contact opneemt zodat hij e.e.a. kan plannen. Contactgegevens: Evert 06 21846803
  Oude Bildtzijl  De Knutselkast
  Gratis knutselpakketjes in kast voor het huis. 
  Al meer dan 100 pakketjes zijn weggeven. 
  Anja Dekkers, v.Albadaweg, Oude Bildtzijl 

  Te leen: Banner  Grote professionele banner met tekst: van harte gefeliciteerd met uw verjaardag.
  -Maximaal 3 personen per felicitatie ivm richtlijnen RIVM
  -Banner is gedoneerd door Uiting reclame uit Franeker
  -Graag @uitingbv benoemen bij publicatie op sociale media
  -Contactgegevens: Schminkbytantelinda - Linda Visser 06-45414923
  -Na telefonisch contact is de banner af te halen bij Linda Visser

  Bibliotheek NoordWest Fryslân De Bibliotheek heeft ook de mogelijkheid om voor 3 maanden lid te worden. Daar waar echt geen geld is, zijn ze bereid om het in deze tijd kosteloos een abonnement te bieden.
  Beltijden van de bieb: ma tm vrij 9 tot 17 uur en zaterdag van 10-13 uur. Tel: 0881656123
  Er is ook een landelijke thuisbieb. 100 ebooks kun je gratis downloaden via de appstore!
  En de bieb leent laptops uit als het een educatief doeleind heeft. Voor heel NoordWest Fryslan zijn er nog 80 laptops.

  Kaartje voor (jarige) bewoners  
  Een kaartje, bloempje  oid sturen ipv bezoek. De verzorging zorgt dat het juist verdeelt wordt. Voor adressen klik op deze bijlage 
  Waadhoeke.pdfWaadhoeke.pdf

  Beweegteam Waadhoeke challenge weken!   
  Als beweegteam willen we iedereen uitdagen om elke dag onze  #challenge te doen!  
  Maak een foto/video van je uitgevoerde challenge en deel hem via de evenementenpagina  Beweegteam Waadhoeke challenge weken! Of deel hem via 06 82 71 65 43 met het beweegteam! 
  Elke dag een nieuwe challenge om 12.00 uur! We zien jullie challenges graag tegemoet! 

  Zelf 
   mondkapje.gif
  mondkapjes maken! 
  Met een team van 5 vrouwen worden op 95 graden wasbare mondkapjes gemaakt. 
  Zo wel in wit als in kleur.        
  info@deskule.nl  
  0517-393750 (maandag t/m vrijdag van: 10.00 - 12.00 uur
  Deinum Mocht er hulp nodig zijn (bijvoorbeeld met boodschappen of oppas voor de kinderen) mail naar  info@deinumdorp.nl.

  Boodschappen bezorgen 

  De meeste supermarkten bieden aan om boodschappen te bezorgen. Per winkel werkt het net even anders.  
  Voor Oosterbierum:  bieden 3 studenten aan de boodschappen te bezorgen (0518-481492) 

  Thuiszit cake 

  Dit is een cakevorm die je na een week met meerdere mensen kunt delen 
  Contactgegevens:  Arauna Galema     06 28307181 

  Het Waadhoeke Journaal 
  In dit programma worden de meest recente ontwikkelingen, gebeurtenissen, maatregelen en acties belicht.   Radio Eenhoorn op dinsdag- en donderdagmiddag, van 15 tot 16 uur. 
  En op Westergo TV, het  YouTube kanaal van Omroep Eenhoorn. 

  Thuis bezorgen / Maaltijden aan huis
  Franeker:   
  www.franeker.frl/halenenbrengen
  Winsum :  De Trije sprong 
  0518 234 861
  Oosterbierum :  It Mienskar is gesloten, maar biedt afhaalservice snacks aan. Iedere vrijdag en zaterdag van 17.00 uur tot 20.00 uur 481956 / 06-30530453.
  Welsrijp :  In de Mande: Thuisbezorgen op vr-zo  06 36570023

  Bitgum, Bitgummole en Ingelum

  Voor inwoners van Bitgum, Bitgummole en Ingelum  die hulp nodig hebben bij dagelijkse zaken als boodschappen doen, hond uitlaten of iets anders, of behoefte hebben aan contact. Telefoonnummer de Molewjuk 058-2531803 of mail naar  molewjuk@gmail.com

   
 • Nieuws

  Seniorencafé

  donderdag 8 april 2021
  Lees meer...

  Gezocht werkkleding voor medewerkers ontmoetingstuin.

  donderdag 8 april 2021
  Achter De Skûle, in de Dijkstraat van...
  Lees meer...

  14 april Ontmoeting online met MEE Friesland over mogelijkheden in de zorg 

  woensdag 31 maart 2021
  Op woensdagavond 14 april...
  Lees meer...